пʼятницю, 5 січня 2018 р.






Патріотичне виховання – основа майбутнього суспільства
Виступ на педагогічну раду

                                                                                                            
Державотворчі процеси, що відбуваються в Україні протягом останніх років зумовлюють необхідність посиленої уваги вихованню національно свідомих громадян, справжніх патріотів, відданих Вітчизні, готових до плідної праці в ім’я рідного народу. Патріотичне виховання в школі здійснюється за допомогою різноманітних форм та методів роботи
В школі протягом року проводиться безперервна робота з патріотичного виховання, як із учнями початкової школи, так і з учнями середньої та старшої школи. Все розпочинається виконанням Державного гімну України на шкільній лінійці першого вересня.
На День знань проведено перший урок на тему «Україна – європейська держава» з метою утвердження у свідомості молоді їх ролі та місця в Європі  й у світі.
9 вересня до Дня спорту та здоров’я, відбулися  шкільні олімпійські змагання. З метою розвивати інтерес до пізнання історії спорту нашої країни, розвивати фізичні уміння та навички, виховувати спритність, витривалість, сміливість, почуття колективізму,   дружби,   взаємовиручки, бажання перемогти, прививати прагнення до занять фізкультурою.
21 вересня було організовано та проведено до Дня Миру  вже традиційний благодійний ярмарок. Цьогоріч уся шкільна родина долучилась до збору коштів на підтримку воїнів АТО. Зібрано  2 488 грн, найбільше зібрали учні 4 класу, класовод Чорнява Л.В.
Також діти долучились до акції «Голуб миру».

26 вересня в стінах школи  було затишно, цікаво, коридори навчального закладу наповнились пахощами чорнобривців, айстр, хризантем, троянд. Вже давно стало доброю традицією проводити виставку - конкурс квіткових композицій до Дня села. На виставці панував дух патріотизму та любові до України, рідного краю.
До Дня села учні завжди впорядковують пам’ятник, братську могилу, облаштовують пам’ятні місця, пов’язані з героїчними подіями.

27 вересня було організовано та проведено мітинг біля меморіалу «Вічно живим». Проведено уроки мужності і слави, години спілкування «Відлуння війни в моїй родині», «Пам'ять про безсмертний подвиг».

10 жовтня на передодні свята Дня українського козацтва шкільним колективом було зібрано і сформовано посилку для наших бійців 101  бригади Генштабу України. Були закуплені ліхтарики, батарейки речі повсякденного вжитку, чай кава , солодощі. Фото дітей із привітаннями, листи та малюнки.
13 жовтня до Дня українського козацтва, для учнів 1-4 класів  пройшла квестова гра «Скарби  української нації». Перемогу  у грі отримали учні 1 класу. Класовод Скринько Л.Я, потім відбулась посвята першокласників у козачата.
У листопаді проходив  місячник «Правових знань». В ході місячника було заплановано і проведено ряд заходів з метою формування в учнів правової культури громадянина України, що складається передусім із свідомого ставлення до своїх прав і обов’язків перед суспільством і державою, закріплених у Конституції України.
          9 листопада  в школі відзначали День української писемності. У рамках цієї знаменної дати відбулося кілька заходів, зокрема був проведений І етап Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика, а учні 9,11 класів взяли участь у написанні радіо диктанту національної єдності. Проведено  відкриту виховну годину «».  Виховання патріотизму є нероздільним з навчальним процесом.
Адже на уроках української мови й літератури, історії, правознавства, іноземної мови, при вивченні природничих наук, опануванні образотворчого мистецтва, праці й на інших предметах діти вивчають мову, літературу, історію, географічні особливості, природу, прикладне мистецтво, пісні, культуру України, рідного краю, а також вивчають права і обов’язки гідного громадянина, справжнього патріота держави.
24 листопада  пройшли відео уроки із ушанування пам’яті загиблих від Голодомору. На  яких акцентували на тому, що Голодомор 1932-1933 був наслідком не стихійного лиха, а спланованих системних заходів тоталітарного  режиму. Це – злочин геноциду. Також учні школи взяли участь у Хресній ході та покладання квітів до пам’ятного знаку жертвам Голодомору.
27 листопада проведено захід «Голодомор 1932-1933рр. Геноцид  українського народу», з метою поглиблення знань учнів про Голодомор, його причини, перебіг і наслідки.
29 листопада 2017 р у Максимівському НВК відбулася зустріч з учасниками АТО ДУК ПС та представниками волонтерської організації «Хунта Кременчука». Добровольці провели цікаву бесіду з учнями, розповіли про тяжкі умови наших воїнів на передовій. Їх розповідь була наскрізь пронизана любов’ю до України, прагненням українських військових захищати кожну горстку рідної землі. У ході зустрічі панувала атмосфера патріотизму і довіри. Школярів надихнув запал бійців, їх прагнення захищати Батьківщину і віра в перемогу. Натомість  шкільний колектив зібрав і передав 1000грн., на комплектацію аптечок для снайперів. Діти зібрали овочі: картоплю, моркву, буряк, капусту; продукти харчування: макарони, каву, консервацію; дитячі малюнки. Все  це було передано волонтерам. Разом     з подарунками ми передали нашим воїнам і тепло своїх сердець і часточку своєї душі.
 У шкільній бібліотеці постійно діють тематичні виставки, що ілюструють становлення та розвиток українського державотворення.
До Дня Збройних Сил організовано написання привітальних листів бійцям АТО, виготовлення оберегів.

Проте є вічні цінності, в які потрібно вірити – це любов до матері, родини, добро до людей, віри у краще майбутнє. Ми повинні привити ці почуття: не користувацьке відношення, а любов, повагу, терпимість, працьовитість. Нехай патріотизм дітей почнеться з малого і переросте у велике почуття любові до країни, в якій ми живемо.